Petrică și europarlamentarele

Zicea Brîncuși al nostru odată: „V-am lăsat săraci şi proşti, v-am găsit şi mai săraci şi proşti

Zilele trecute mergeam cu busul către servici, în orașul de 5 stele al Transilvaniei, unde calitatea vieții se zice că e mai bună decât în New York. Și cum mergeam eu așa, printre vuietul vocilor din bus aud o discuție între două persoane, legată de alegerile din 26 mai. Din păcate îmi era imposibil să nu o aud, datorită tonului mult prea ridicat cu care vorbea unul dintre stimabili (să-i zicem Petrică).

Domnul nostru Petrică, foarte stăpân pe sine, se ducea la medic să îi fie scoase copcile din umăr, datorită unui „mic” accident de muncă. Nimic grav, doar colegu’ îi scăpase un palet cu ceva marfă pe spate. Că de ce dracu’ să ne asigurăm noi marfa? Asigurarea e petru fraieri (nu mă întrebați de unde știu toate detaliile astea).

Și nimic nu e mai prețios și fascinant decât să asculți aceste discuții înțelepte și pline de învățături, din bus. Sunt un soi de dezbateri între „telectualii” orașului.

-Să mă duc la vot și să aleg ce? Meargă în pulă bă, că oricum nu ne dau nouă salariile mai mari.

-Daa. Corect (confirmă celălalt).

-Ei nu fac nimic bă, îți zic eu. Se plimbă prin Parlament, citesc de pe foaie, și la sfârșit de lună își iau salariile de mii de euro. Eu trag ca un prost de dimineața până seara. Muncesc cinstit, nu fur și la sfârșit de zi, fac foamea pe bancă.

-Daa. Așa e (confirmă celălalt din nou).

E adevarat că începusem să îl compătimesc pe bietul om.

Peste 5 minute, se schimbă discuția…

-L-ai văzut bă pe Bucur, ce televizor și-a luat? Din ăla mare, zmart, curbat, cu tot felul de șmecherii.

-Nu, nu l-am văzut.

-Am zis că mă duc să îmi iau și eu două televizoare. Că îmi trebe, no, dar nu de alta! Am văzut ceva televizoare dinastea cu diagonală mare de un metru jumate. Îmi trebe’ no neaparat în cameră la copil și la nevastă.

Peste alte 5 minute, se schimbă din nou discuția…

-Prea bine ne merge! Sigur trebuie sa vină o criză!

-Daaa. Asta-i sigur (confirmă din nou celălalt). Nu vezi ce face Tramp ăla?

Eh, ce am învățat eu din toate aceste discuții?

  1. Nu trebuie neapărat să fii un bun speaker. Trebuie doar să ai un public care să te aprobe.
  2. În anul 2019 încă ne mai uităm la capra vecinului. Probabil ne mai trebuie încă 20 de ani să ne curățăm și de ultimele „scame” ale trecutului.
  3. Unii vor muri în competiția asta acerbă cu vecinul. Din păcate nu vor mai trăi să-și vadă capra mai mare și mai grasă decât a vecinului.
  4. Mentalitatea noastră de săraci ne ține încă legați și ne obstrucționează să gândim dinamic și pe termen lung. Nu suntem unitari și nu ne interesează dezvoltarea întregii societăți în care trăim, ci doar să ne fie bine azi și să avem salariul mare. Pe ideea: Nu contează că totul în jur se prăbușește, atâta timp cât îmi e bine mie.
  5. Vom intra în criză nu datorită americanilor (cum se preconizează din nou), ci datorită mindset-ului nostru de popor sărac și umil. Nu apreciem „binele” și îl considerăm ceva ieșit din comun.
  6. Nu politicienii sunt de vină pentru situația actuală din țară, ci societatea.

Mare om, mare caracter, Petrică ăsta!

Lasa un comentariu

Logheaza-te pentru a comenta sau plaseaza comentariul ca si Guest
avatar