De ce să nu îți cumperi apartament în Cluj-Napoca?

Cluj-Napoca, acest tărâm fantasmagoric, parcă rupt din poveștile cu hobiți, unde curge laptele și mierea, reușește să ne surprindă de câțiva ani buni prin prețurile exagerate ale locuințelor dar în general și prin viața destul de scumpă.

Piața imobiliară din Cluj-Napoca a reușit să contrazică de mai bine de 4 ani orice specialist în economie, specialist imobiliar și/sau alte tipuri de părerologi, care prevedeau diverse tragedii de „price drop” imobiliar.

Pentru cei care nu cunosc situația din Cluj-Napoca, aflați că prețul mediu per metru pătrat al apartamentelor este nici mai mult, nici mai puțin de 1500 euro. Dar poate să ajungă până la 2000-2500 euro/mp, în funcție de zona și de amenajări. Astfel un apartament cu două camere, în Cluj-Napoca, care în urmă cu 5 ani avea prețul de 40.000 – 50.000 euro, acum se vinde la prețul de 80.000 – 90.000 euro.

Cum s-a ajuns aici?

Într-adevar Cluj-Napoca s-a transformat destul de mult în ultimii 15 ani, iar această transformare se datoriază în principal universitaților de aici, care scot noi absolvenți ca pe bandă, plasându-i pe piața muncii și totodată administrației locale, care mai aduce câte un bus nou în oraș, mai recondiționează o clădire, mai lipește o crăpătură în asfalt (adică în general face ce ar trebui să facă o administrație normală/sănătoasă). Ceea ce mă surprinde pe mine însă este modul cum cetățeanul (umil din fire), consideră o binecuvantare fiecare bus nou adus, fiecare alee nou asfaltată, fiecare clădire nou vopsită și fiecare scândură nouă pusă în gard.

În țările occidentale, aceste forme de administrație pe care noi le considerăm apogeu al civilizației (ceva total ieșit din comun) și care de altfel pompează multă mândrie în noi, nu sunt chiar așa de mari dezvoltări/realizări, ci sunt mai degrabă chestiuni absolut fundamentale, ce stau la baza normalității și echilibrului oricărei societăți.

Una peste alta, Clujul, cel puțin în teorie stă foarte bine la capitolul imagine. Primăria, alături de micile site-uri de știri locale și alte câteva publicații de apartament s-au ocupat în ultimii ani de promovarea imaginii Clujului, prin distribuiri masive a diverselor articole prin care ridicau această urbe pe un piedestal, comparându-l chiar cu orașele mari ale lumii, precum: Londra, New York, Roma sau Paris.

Eh… toate astea s-au revărsat în special în piața imobiliară și am ajuns în final să ne taxăm drastic chiar noi pe noi pentru aceste iluzii. Boom-ul ăsta economico-social al orașului, totodată artificial, i-a transformat pe majoritatea proprietarilor în niște Gollumi flamânzi. Spre surprinderea multora, chiar foarte mulți proprietari de cutii de chibrite s-au îmbogățit peste noapte punându-și la vânzare cotețele de apartamente, la niște prețuri exorbitante și absolut ridicole, doar pentru că așa bate vântul.

Și asta nu e tot. Multe așa-zise replici auzite în ultmii ani, m-au făcut sa imi fie tot mai scârbă de situația de aici: „bă, dacă nu-ți convine, nu-ți lua”, „bă, dacă nu-ți convine, du-te în altă parte”, „vezi că aici e Cluj băi, nu e București”, „noi suntem ardeleni civilizați, de aia îi așe scump aci”, etc .

Toate replicile astea tâmpe, nu au făcut și nu fac altceva decât să releve caracterul clasic, egoist și mojic al românului, care se gândește doar la sine și deloc la cei din jur. Comportamentul acesta josnic și demn de oameni limitați ne-a făcut de altfel să fim foarte individualiști ca nație („fiecare cu pizda mă-sii”), să nu gândim într-un mod unitar și în final să fim un fel de Mexic al Europei. Păcat… am pierdut foarte multe prin faptul că nu am gândit și acționat în mod comun, unitar.

Ce apartamente se mai găsesc prin Cluj-Napoca?

Multe dintre apartamentele scoase la vânzare, sunt sub orice critică și pe lângă prețul de achiziție, trebuiesc luate în calcul: renovarea completă și de asemenea mobilarea (10.000 – 20.000 euro). Investiția finală trecând în multe cazuri de 100.000 euro.

Dacă aveți impresia că sunteți într-un film de comedie cu Benny Hill, văzând toate aberațiile de mai sus cu iz comunist, vă înșelați. Asta nu e tot. Mai în jos, acest apartament vine la pachet și cu vreo 3 boli infecțioase, la prețul fabulos de 100.000 euro.


Clujul devine încetul cu încetul un oraș în care e tot mai greu să trăiești. Aceste umflături artificiale atrag tot mai mulți oameni aici în speranța unei vieți mai bune și astfel administrația publică este tot mai depășită de situație. Printre principalele dezavantaje pe care le are Clujul, în special în ultimii ani, amintesc:

  • aglomerația de peste tot: în mall-uri, magazine, restaurante, pub-uri, parcuri, în mijloacele de transport în comun și în special în trafic.
  • lipsa acută a locurilor de parcare/parking-uri.
  • infrastructură destul de proastă: adică dacă țăranul a facut o cărare acum 100 de ani, ca să își ducă vaca la păscut, noi acum am asfaltat pe acolo.
  • lipsa cel puțin a unei centuri metropolitane de ocolire a orașului: orice oraș mare european are centuri de ocolire și torente de legătură cu punctele centrale și de interes ale orașului. Noi avem o șosea care taie orașul în două. Vrei nu vrei, tot pe acolo trebuie să treci.
  • de metrou nu mai vobesc.
  • piste de biciclete puține.
  • parcuri/spații verzi puține.
  • salarii mai mici decat în capitală, însă prețurile sunt de capitală.
  • chiriile și viața tot mai scumpă.

Pe scurt, mai avem ceva de lucrat la „New York-ul” nostru, așa că degeaba ne facem noi iluzia că „tulai doamne, ce fain îi la Cluj„, ca nu-i chiar așa de fain. În plus față de lista de mai sus, noi trebuie să învățăm să nu ne mai comparăm cu Bucureștiul și în general cu oricare alt oraș din țară, pentru ca e boală și o ipocrizie ieșită din comun a clujeanului. Și mai scârbos este faptul că dezvoltăm din asta și o mândrie tâmpă de ardelean gospodar.

Totuși, sper să nu fiu înțeles gresit. Clujul nu este un oraș de rahat, ci este un oraș frumos, curat și decent, în care poți să trăiești alături de oameni faini și cu bun simț. Ce e deplasat este faptul că o mare parte din cetățenii de aici tind să „mirobolizeze” abosolut tot ce ține de această urbe și să considere acest oraș un epicentru al civilizației.

Recomand cu caldură să vizitați și alte orașe din Europa…

Ce apartamente se mai găsesc prin lume, la aceleași prețuri?

Italia, zona Toscana.

Franța, Marseille, lângă Marea Balearelor.

Spania, Manacor, nu departe de Palma de Maiorca.

Italia, zona Siciliană.

Italia, zona Brescia.Eh, nu spun că ar trebui să le lăsăm viața de aici și să ne mutam în aceste locuri, ci pur și simplu vreau să fac o comparație între două realiați. O realitate în care oamenii au doar impresia că au atins varful de sus al civilizației și o realitate normală în care oamenii nu consideră civilizația ceva ieșit din comun.

În final, vorba veche: „Nu e prost cine cere. E prost cine dă

28
Lasa un comentariu

Logheaza-te pentru a comenta sau plaseaza comentariul ca si Guest
avatar
18 Comentarii
10 Raspunsuri
0 Urmaritori
 
Cele mai multe reactii
Cele mai HOT comentarii
26 Autori comentarii
Lazar AdrianaMatei VladAndisebastianPentru ca Boc Autori comentarii recente
Cele mai noi Cele mai vechi Cele mai votate
Marius
Guest
Marius

Credeam ca sunt singurul din Cluj care a vazut si vede sub forma asta lucrurile; deoarece toata lumea in jurul meu parca e vrajita de tot ceea se intampla in oras si de fiecare data cand aduceam in discutie lucrurile negative care se intampla in jur si care sunt cauza iluziilor noastre (de cel mai mai si cel mai tare), toata lumea imi spunea ca nu e adevarat. Ma bucur ca mai sunt oameni care vad si realitatea. E total deplasat sa ne tot mintim ca Clujul e mai tare ca New-York-ul sau Parisul. Clujul este intr-adevar un oras frumos… Citeste mai mult »

Matei
Guest
Matei

Cred ca problema cea mai mare, este ca majoritatea compara Clujul de acum, cu Clujul din timpul lui Funar. Tot aud de la Clujeni ca :”Boc a facut foarte multe”, „Cate o facut Boc”, etc. Da, intr-adevar, a facut multe, insa Clujul are un potential cu mult mai mare, si mi se pare ca situatia, si boom-ul din ultimii ani, l-au depasit pe D-ul primar. La fel, nu ar trebui sa ne comparam cu alte orase, din sudul tarii (Caracal sau Craiova, cum a zis cineva mai sus). Clujul intotdeauna era capitala Transilvaniei, cu oameni muncitori si un nivel de… Citeste mai mult »

Bog
Guest
Bog

Primarul din Oradea se ghideaza dupa un manual de locuire. 🙂 Primarul din Cluj se ghideaza dupa prietenii din anturajul lui.

Adriana
Guest
Adriana

De foarte mult timp nu am mai citit un articol care sa redea realitatea din Cluj atat de bine. Sunt Clujeanca si cu toata parerea de rau nu pot decat sa fiu de acord cu tot ce scrie aici. Cat despre mandria de clujeni, oamenii ar face bine sa nu uite ca marea majoritatea a oamenilor care muncesc si platesc impozite in Cluj sunt veniti din alte parti ale tarii, asa ca o mandrie locala este nu doar nefondata, ci ridicola.

Matei Enache
Guest
Matei Enache

Foarte bun articolul. Deci continuam sa ne mintim ca suntem peste Londra si New York, cand defapt noi inca ne luptam sa iesim din comunism. Nu tu infrastructura, nu tu centuri de ocolire, urbanismul e unul salbatic, fiecare si-a facut casa pe unde a dat domnul, totul stramt ca dracu (1, maxim 2 benzi), ne calcam peste tot in picioare, ne sufocam in trafic si cate si mai cate. Si noi dam apartamentele cu 2 camere cu 100.000 euro. WTF man? Ce filme isi dau romanii :))

Raluca Ioana
Guest
Raluca Ioana

Sunt de acord cu ce scrie in articol, sunt din Brasov, am locuit in Cluj, acum in Timisoara si urmeaza sa ma mut in Sibiu. Pot sa spun ca ceea ce are Clujul sunt oamenii frumosi, tineri cu initiativa, care mereu organizeaza ceva eveniment sportiv sau cultural. Oamenii ridica Clujul, in rest Timisoara, Sibiu, Brasov sunt orase mai frumoase cu o arhitectura de o valoare mai mare, cu mai multe parcuri sau paduri, cu preturi mai mici pentru apartamente si cel putin la fel de mari pentru inchiriere in scop turistic. Mi se pare ca se merita mult mai mult… Citeste mai mult »

Totadelinasunt
Guest
Totadelinasunt

Pentru că facultăți.

Bogdan
Guest
Bogdan

Sibiul nu este un oraș frumos(precum Brașov sau Timisoara). Stau de 10 ani aici și nu este orașul ideal. Înghesuit, , fără parcuri în cartiere (doar zona centrala care este aglomerata în orice zi) , școli supraaglomerat , cu program de după-masă, cu multi olteni si obiceiuri specifice.
Pârtie ski la 30km si atractii turistice, plus situația geografică ar fi plusuri.
Pretul pe mp finisat este de cam 1000 euro.
Am răspuns comentariului tău că să te ajut cu o opinie reala a orașului, nu de capitala culturală care este un brand… Succes

Goldy
Guest
Goldy

Cluj acest oras mirobolant, in care 90% din centrul orasului este gri… lucrurile la Cluj merg mai bine pentru ca merg de la sine… insa tot ce se face la nivel local de autoritati este apa de ploaie, in ultimii 10-15 ani, in afara de 2-3 chestii totul a ramas la fel.

TripleX
Guest
TripleX

Eu sunt in partea cu galagosii care urla ca trebuie sa existe loc pentru toti, brutari, chelneri, analisti, medici, arhitecti, programatori etc. Chiar nu am nici cea mai mica problema pentru faptul ca apartamentele se vand la preturi de zeci si sute de mii de euro, insa nu pot sa tac si sa accept faptul ca avem o problema fundamentala in aprecierea valorii imobiliare. Nu exista suficiente scoli, drumuri, parcari, spatiu verde, o calitate a constructiei demna de pretul impus, iar de urbanism nici nu vreau sa vorbim pentru ca e de prisos. Noi nu suntem acolo, fizic sau financiar.… Citeste mai mult »

Mihai
Guest
Mihai

Nu spun că nu ai dreptatea ta. E adevărat, e plin de oportuniști care vor sa fructifice la maxim imobilul pe care îl au. Dar, gândește-te. Nu te obligă nimeni sa trăiești in Cluj. Uita-te cum arată alte orașe. Oltenia e ca după explozie, Moldova e săracă. In București trăiești murdar și periculos. Mai ai opțiuni civilizate in țară? Mai ai, dar doar în Transilvania. Oradea, Sibiu, Brașov. Altceva nu cred că mai e. Clujul se dezvoltă puternic. Însă are mari lipsuri, pe care nu le poți trece cu vederea. Astea sunt aspecte pe care le vede cineva care trăiește… Citeste mai mult »

Ioana
Guest
Ioana

Hai sa nu exageram….sunt ardeleanca, da chiar nu toata civilizatia din tara se gaseste in transilvania… in Timisoara se duce bine, joburi destule, poate chiar prea multe, e loc de dezvoltare din plin, fiind la campie. Iasiul nu e rau, Aradul arata binisor, Deva e un oras superb si in dezvoltare…nu se invarte pamantul in jurul transilvaniei.

C/IM
Guest
C/IM

Sugestia că promovarea imaginii a fost motivul umflării pieței imobiliare e naivă și simplistă, ca să nu zic chiar ridicolă. Cererea e mai mare decît oferta din nșpe mii de motive, între care promovarea imaginii e o parte mică. Altfel, sînt de acord cu spiritul articolului, mă scîrbesc și pe mine cei care laudă orbește Clujul doar ca să-și gîdile orgoliul de ardelean.

Altul
Guest
Altul

La cluj sunt si apartamente mai ieftine sau care arata mai bine…. nu trebuia sa le alegi doar pe cele exagerate si cu multa culare inchisa in poze. Sunt sigur ca si in orasele oferite de tine ca alternativa sunt apartamenete puscate vandute la suprapret.
Clujul sta f rau si la numarul locuintelor, de aici si pretul mare la ce avem, daca oferta ar fi mai mare si preturile ar scadea.

StauInCluj
Guest
StauInCluj

Din pacate si eu vad multe apartamente scumpe, care nu arata deloc ok. Cele care arata decent au un pret indecent. Ii dau dreptate autorului!

Anonim
Guest
Anonim

Unele critici aduse de tine sunt bine fondate, altele chiar deloc. Vin și cu argumente: 1. Da, se bucură lumea din Cluj pentru orice mică îmbunătățire adusă, dar la condițiile pe care le are România, o spun cu amărăciune că doar Clujenii au avut astfel de ocazii mai preponderent în ultima vreme, în celelalte orașe nu prea am auzit de asemenea privilegii, deci atâta timp cât suntem peste nivelul mizer al țării în care ne aflăm, nu înțeleg de ce ai căuta cu atâta răutate nod în papură. 2. Ai observat la ce ore e clujul aglomerat în trafic? Dimineața… Citeste mai mult »

Pentru ca Boc
Guest
Pentru ca Boc

Foarte bun articol, felicitari!!! Ar mai fi trebuit adaugat ca orasul s-a dezvoltat pe spatele studentilor, nicidecum al clujenilor castigatori de caritas, deveniti cei mai lacomi propritari din lume. Este inadmisibil ce se intampla in imobiliare si preturile nesimtite practicate. De vina mafia imobiliara+primaria+agentiile imobiliare ticaloase.

sebastian
Guest

salutare sunt satmarean aka clujean ….nascut in SATMAR cum se zice dar crescut si institutionalizat in Cluj…..vad foarte multe pareri ….pacat ca nici unul dintre voi nu e analist financiar ca altfel ar fi ideile…….comentariul meu vine pur si simplu la subiectul …proprietar de imobil in acest oras….. scurt…. de 4 ani …am luat 2 garsoniere….. credit banca … nu s-a mai platit ,,,,ma rog cu cunostinte am ajuns la licitatie….. acolo sunt oameni care vor ceva si sunt oameni care vor bani cash usori obtinuti…liciteaza impotriva ta sa se mareasca pretul sa castige si ei o ciorba…le-am luat ambele… Citeste mai mult »

Andi
Guest
Andi

pretul e facut de cerere si oferta asa ca de vina pentru preturile crescute nu sunt doar cei care cer aceste preturi ci si cei care le accepta; asa ca decat sa spui ca oamenii au devenit individualisti si materialisti si cer preturi exorbitante mai bine ai propune ca cei care vor sa cumpere sa se uneasca si sa nu mai accepte aceste preturi … iar rereritor la ideea ca am ajuns sa privim normalitatea ca o mare realizare ai mare dreptate si este trist acest lucru dar este tot vina noastra ca am acceptat lipsurile atat de mult incat… Citeste mai mult »

EaggyPop
Guest
EaggyPop

Nu știu cum sa încep …. dar mai bine cu sfârșitul , concluzie : văd ca cunosti bine aspectele și pozitive și negative ale (cătunului , satultului , comunei , urbei , orășelului de provincie , aia din regat )…numit Cluj … dar nu cunosti in fapt situația generală din restul tari ,vorbești subiectiv … dacă stai și faci o comparație imparțială cu restul României și sinceră fata de tine , ai vedea ca cea ce se întâmpla in afara Transilvaniei este ținut mitologic de o fantezie rară in care oamenii “trăiesc” un coșmar continuu. Noi trăim in Cluj ….… Citeste mai mult »

Costică
Guest
Costică

Eaggy, foarte frumos, laudativ și trolat mesajul dvs către autor! ( Habar nu am cine e și nici nu mă interesează)
Keep on going, Cluj, este mult mai comparabil cu Johni Walker, keep going!: In 4 labe, târâș, pe spate, BEAT TURTĂ! Doar dacă dorești, real, să vezi Clujul.
In rest, numai decât să-l trollezi pe autor, dacă asta te satisface! Și realizările guvernului Boc, aaa scuze, primarului.
Că despre asta vorbim.

Cosmin C
Guest
Cosmin C

Mai oameni buni! In orice economie sănătoasă, prețul este dat de cerere și oferta. Nu va obliga nimeni sa cumpărați ceva care vi se pare scump. Cât despre normalitatea despre care vorbește autorul, noi ne raportam aici la România. O fi normal in țările din vest, dar in afara de 4-5 orașe din România care se mai dezvolta cât de cât raportat la numărul total de orașe din țara, faceți un procentaj și vedeți daca va mai încadrați in normalitatea de care vorbiți. Eu nu zic ca lucrurile sunt perfecte, dar nu putem sa nu ținem cont de faptul ca… Citeste mai mult »

Vlad
Guest
Vlad

asa de ieftine sunt pe afara? :)))) wow!!

Matei Vlad
Guest
Matei Vlad

Da Vlad asa de ieftine,m-am minunat si eu de curiozitate intr-o zi… am gasit casa in Toscana cu 60 000 E … si la acelasi pret…multe alte apartamente decente.

Lazar Adriana
Guest
Lazar Adriana

Când cineva spune ,,Sunt mândru că sunt francez”,,Sunt mândru că sunt parizian”, mă amuză, dar, mă și irită această …aroganță ? Dacă acea persoană are vreun merit deosebit în propășirea neamului său, a țării sale, a urbei în care s-a născut sau în care l-au dus valurile vieții, atunci, poate, nu e chiar atât de deplasat să se laude, deși, lauda de sine… Dar oamenii nu sunt tâmpiți sau orbi. De când lumea și pământul , ei au dorit să aibă , la fel, sau mai mult ca alții, de aceea societatea a evoluat. Aceasta este linia evolutivă: gândire, muncă,… Citeste mai mult »