Cum sa ai incredere in tine?

Increderea in sine. Un sentiment pe care ar trebui sa il avem si sa il simtim cu totii in zilele noastre. Traim poate cele mai agitate si totodata cele mai „interactive” vremuri, iar aceasta capacitate este tot mai necesara.


Ce reprezinta increderea in sine?

Pe scurt, incredea in sine reprezina capacitatea fiecarei persoane de a-si constientiza propriile valori. Dintr-un alt unghi privita, probabil ca poate fi considerata chiar un stil de viata, deoarece are implicatii directe asupra actiunilor pe care le luam in fiecare zi.

Cu cat increderea in sine este mai puternica, cu atat respectul de sine va creste. Cu cat respectul de sine este mai ridicat, cu atat mai mari vor fi aspiratiile. Aceste doua caracteristici sunt probabil cele mai importante elemente/piese din mecanismul dezvoltarii personale.

Increderea si respectul de sine sunt piloanele fundamentale care formeaza o personalitate puternica cu o constientizare clara a identitatii si a valorilor personale.

Este atat de esentiala aceasta caracteristica deoarece are o influenta direct si asupra relatiilor interumane pe care le avem. Practic, in timp vom avea tendinta de a filtra si de a atrage in jurul nostru doar persoane cu un respect ridicat fata de sine si cu aceleasi set de valori cu ale noastre. Indiferent ca suntem sau nu suntem constienti, aceste miscari se intampla. Vorba bunicilor, „Cine se aseamana se aduna” .

De ce nu avem suficienta incredere in noi?

Factorii care ne influenteaza in mod direct respectul si increderea in sine sunt diversi; incepand de la experiente, frici formate in timp, invataturi, decizii pe care le-am luat in anumite momente, persoanele pe care le-am avut sau le avem langa noi, responsabilitati, idealuri pe care ni le setam, etc.

Totusi daca ar fi sa le rezumam, cred ca le-am putea sintetiza in doua mari categorii: mediul familial si mediul social.

Practic, dezvoltarea individului incepe inca din copilarie. Primii mentori ai copilului fiind parintii. Acestia au rolul de a insufla primele repere si valori morale, precum ar fi: integritatea, auto-controlul, orientarea spre succes, responsabilitatea, respectul si rabdarea. Pornind de la aceste valori, practic fundamentale, copilul isi formeaza caracterul si in timp isi dezvolta doua mari capacitati, una de a atrage indivizi cu acelasi set de valori si a doua, cea de a „filtra” si totodata forma propriul mediu, propria realitate.

Totusi nu toti parintii isi inteleg acest rol si nu toti parintii sunt constienti cu privire la aceste aspecte esentiale si atunci exista riscul ca copilul sa se formeaze cu anumite carente, care mai apoi sa aiba influente directe asupra increderii si a respectului de sine. Indivizii vor tinde astfel sa isi respinga propriile valori si vor tinde mai de graba sa isi concentreze energia pe actiuni inutile, care in final nu vor contribui la dezvoltarea personala.

Cum sa avem mai multa increde in noi?

Consider ca increderea in sine este o inlantuire de decizii si actiuni, dependente unele de celelalte, avand ca scop final evidentierea esentei ficarui EU.

In primul si in primul rand trebuie sa acceptam realitatea asa cum este ea. Trebuie sa ne acceptam pe noi si pe faptul ca nu vom putea fi impecabili (asta pentru perfectionisti).

Aceptandu-ne, ne vom descoperi pe noi insine. Vom invata sa fim mai increzatori in noi, in fortele noastre si sa ne asumam responsabilitatea. In final, vom invata sa ne canalizam energia pe valorile noastre care ne definesc si astfel sa ne folosim tot mai mult de ele.

Fiecare dintre noi s-a nascut cu un anumit talent sau si-a format anumite capacitati in timp. Doar ca datorita diversilor factori (indraznesc sa spun negativi) din vietile noastre „diamantul” a fost acoperit de pamant, mult pamant. Astfel, concentrandu-ne atentia asupra noastra si acceptandu-ne pe noi, cu siguranta vom putea da la o parte pamantul, asemeni unor arheologi care sapa in adancuri pentru a scoate la suprafata comori inca nedescoperite.

In al doilea rand, devenind mai responsabili, implicit ne vom asuma fiecare actiune si consecintele ei (bune rau rele). Vom sti sa ne bucuram si sa fim mandri de rezultate sau vom avea puterea de a reincepe ceva a carui rezultat lasa de dorit.

Sensul vietii este dat pana la urma urmei de o succesiune de scopuri. Scopurile sunt stabilite pe tot parcursul vietii si incep inca din copilarie (voluntar sau chiar involuntar): sa inveti, sa termini scoala, sa termini liceul, facultatea, apoi sa ai un job, poate sa calatoresti, sa iti dedici viata unui hobby, sa ai o familie, sa dezvolti un business si in final sa fii umanitar si sa lasi ceva cu substanta celor care vor veni din urma.

In timp, vom invata din experiente si treptat ne vom cladi un caracter puternic, care ne va ajuta in stabilirea unor noi si noi idealuri de atins, pe principiul lui Neale Donald Walsch, “Viata incepe acolo unde se termina zona de confort”.

Incepe cu lucrurile mici si in timp vei capata increderea sa iti invingi rand pe rand temeriile mari. Incepe cu o banala schimbare de look, de coafura/freza, continua cu schimbarea garderobei si chiar a posturii in care stai (incearca sa stai drept si nu garbovit).

Apoi continua cu temeri mai mari, cum ar fi vorbitul in public sau un dialog cu fata/baiatul de care esti atras/a. Invata mai apoi sa accepti orice eventuale esecuri si sa vorbesti pozitiv despre tine si despre cei din jurul tau. Actionand sub aceasta forma vei observa ca dupa o anumita perioada de timp perceptiile despre tine ti se vor schimba, vei avea mai multa increde in tine si implicit vei transmite aceiasi increde si celor din jur.

Incearca sa faci totul step-by-step, sa nu abuzezi sau sa exagerezi, ci sa ramai intr-un echilibru.

Bineinteles aceste aspecte sunt si vor fi intelese in mod diferit de catre fiecare in parte, in functie de mediul din care vine, in functie de educatie, de experiente avute si in final in functie de realitatea pe care si-a format-o.

Poate ca in tot acest proces de cunoastere, te vor ajuta si cartile de mai jos:

  • „Cei sase stalpi ai increderii in sine” – Nathaniel Branden
  • „Descopera forta din tine” – Anthony Robbins
  • „Cum sa va faceti prieteni si sa deveniti influent” – Dale Carnegie

Lasa un comentariu

Logheaza-te pentru a comenta sau plaseaza comentariul ca si Guest
avatar